Nawóz jest ostrożnym wydatkiem w ogólnych kosztach produkcji ponoszonych w sadownictwie. Mimo to nieefektywne techniki wykorzystywania nawozów zmniejszą efektywność ich wyeksploatowania przez drzewa. Stosowanie większych dawek w celu wyrównania strat nie jest rozwiązaniem, ponieważ nieefektywne zastosowanie nawozów może także zakwaszać glebę, a w dłuższym okresie zatruwać wodę drenażową.
nawóz do owoców
Nawozy w sadownictwie – efektywność użycia
Długoterminową odpowiedzią na profesjonalne wykorzystanie nawozów w sadach jest właściwe przemyślenie strategii ich wykorzystywania, by upewnić się, że jest ona tak efektywna, jak to jedynie możliwe – bezsprzecznie biorąc pod uwagę warunki oraz możliwości. W znacznej większości sadów nawóz podawany jest otwarcie do gleby, rozrzucony blisko linii drzew bądź też wprowadzany w ramach natryskiwania.
W większości wypadków sadownicy wybierają nawóz na bazie rozwiązań uzyskanych z poprzednich lat. Bierze się też pod szczególną uwagę kwestię kosztów i rozpuszczalności w wodzie, jeżeli wybrane nawozy w sadownictwie są poświęcone do fertygacji. Jednak innym aspektem niejednokrotnie pomijanym jest zdolność rozmaitych nawozów i składników kalorycznych do przemieszczania się w glebie. Ta ich charakterystyczna mobilność może posiadać rozległy wpływ na straty w kontekście wymywania, które mogą wynikać z nieodpowiednich technik stosowania nawozów i zarządzania nawadnianiem.
Sadownicy muszą w związku z tym być świadomi rozpuszczalności nawozów w wodzie pamiętając niemniej jednak, iż zdolność nawozu do rozpuszczenia w wodzie nie zawsze jest jedynym solidnym wskaźnikiem dyspozycji przemieszczania się nawozu czy też jego składników w glebie.